Skötselråd

TA HAND OM DINA BRUKSFÖREMÅL PÅ BÄSTA SÄTT!

MISSFÄRGNINGAR: Kaffe och te kan ibland missfärga keramik. Jag anväder oftast blank glasyr som står emot missfärgningar bättre än matt. Men för säkerhetsskull, skölj ut koppen efter att du druckit ur den.

BESTICK: Kan ge grå märken på keramik. Detta fenomen handlar om att metallpartiklar från bestick fastnar på tallrikar eller på koppar. Om glasyren är matt så fastnar metallen lättare. Bestick av härdat rostfritt stål är de bästa enligt min mening. De är hårda och lämnar inga märken efter sig. Om märken har uppstått är ett tips att tvätta keramiken med citronsyra. Ett bra sätt att förebygga märken är att använda glansmedel när du diskar.

GULD: Om din produkt är dekorerad med guld så betyder det att den inte tål diskmaskin eller mikro. I diskmaskinen nöts guldet sakta bort men det tar cirka två år med daglig diskning i maskin innan det syns ordentligt. Så några enstaka gånger i diskmaskinen gör ingenting. I mikron däremot blir det ett fasligt blixtrande om man råkar glömma bort att man har guldkant på koppen.

UGNSFASTA FORMAR: Ingen keramik klarar temperaturchocker speciellt bra. Att lägga något fryst i ett eldfast kärl och skicka in det i en varm ugn gör att kärlet får ojämn temperatur och spricker. Tänk på att lägga maten jämnt över hela botten så att keramiken värms upp lika mycket.

Jag tillverkar min keramik i stengods som är ett tätt material. Det vidgar sig inte vid värme och kan heller inte suga åt sig vatten.

Mina produkter tål mikro, ugn och diskmaskin.

_MG_3604
_MG_3583
1 (66)
Skrolla till toppen